Waarom we de kern van het probleem niet raken?

Als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag ligt de focus in de media bij spraakmakende incidenten waarbij daders gestraft moeten worden, liefst streng, en kwetsbare slachtoffers geholpen. Ook bij de overheid en professionals focust men veelal op ‘daders en ‘slachtoffers’. Bij het publiek ontstaat het beeld van daadkracht: het probleem wordt aangepakt………. maar dit is een illusie. De problematiek is te complex en hardnekkig om alleen door professionals, geleid door strakke protocollen, geklaard te worden.

De visie van NO KIDDING Stopt kindermishandeling!, gebaseerd op ervaringsdeskundigheid, is dat het veel effectiever is om te kijken naar de maatschappelijke context en de eigen rol. Voel ik me mede verantwoordelijk? Dat geldt voor kindermishandeling maar ook voor grensoverschrijdend gedrag.

Op dit moment voelt 38% van de kinderen die thuis wonen zich niet veilig[1]. Daar zouden we eerlijk in moeten zijn! NO KIDDING stelt dat alle kinderen recht hebben op veilige gehechtheid, door liefde, leiding en bescherming te ontvangen. En als opvoeders dit – om welke reden dan ook – niet kunnen bieden dan zullen omstanders dat moeten compenseren.

Ieder kind heeft omstanders, op school, bij de sportvereniging, de huisarts, de politie maar ook gewoon in de buurt. Gemeenten zouden gesteund moeten worden om op basis van dit uitgangspunt beleid te maken. Want als we in het begin de veiligheid niet waarborgen ontstaat later gemakkelijk afwijkend en destructief gedrag over en weer.  En als opvoeders en omstanders dit weten en voelen kunnen ze samen staan voor deze geweldige uitdagende en positieve verantwoordelijkheid.

Het gekke is dat ieder mens diep van binnen allang voelt dat er iets niet klopt, maar niet wordt uitgenodigd zichzelf als deel van dit maatschappelijke probleem van geweld en machtspatronen te zien. Zien hoe alles met elkaar verbonden is. Hoe dit ‘estafette­stokje‘ veelal onbewust van ouder op kind wordt doorgegeven.

Heeft alle publiciteit rondom #MeToo dan wel zin? Ja, door grensoverschrijdend gedrag onder de aandacht te brengen maar dat is dan ook alles. Er wordt geen richting gegeven aan een beweging om de verantwoordelijkheid te leggen waar het hoort: bij ons allemaal. Kortom: ondanks alle veront­waardiging verandert er niets.

Is er een geheim waar te beginnen? Nee!
Vraag het aan de NO KIDDING ervaringsdeskundigen. Zij delen met iedereen hoe bij hen dit estafette­stokje is gestopt. Soms was daar maar één stabiele volwassene voor nodig. Een NO KIDDING held!

www.nokidding.nl.

[1] http://richtlijnenjeugdhulp.nl/problematische-gehechtheid/prevalentie/cijfers/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *