Wat is kindermishandeling?


Als je iets doet wat niet mag, dan krijg je wel eens een tik op je vingers. Dat gebeurt bij veel kinderen. Zo'n tik op je vingers is nog geen kindermishandeling. Maar sommige volwassenen (ouders, oom, leraar, enz.) geven niet alleen een tik, ze slaan hun kinderen heel vaak en veel harder. Zo hard, dat kinderen hierdoor soms in het ziekenhuis komen te liggen. Gemiddeld sterft er één kind per week aan kindermishandeling! 
Hard en vaak slaan is lichamelijke kindermishandeling.
Er zijn ook andere vormen van kindermishandeling, waar je misschien niet zo snel aan denkt. Pesten, vernederen, uitschelden of een kind overal de schuld van geven is ook mishandeling. Dit heet geestelijke mishandeling. Ervaringsdeskundigen vertellen ons dat dit vaak 'harder' aankomt dan lichamelijke mishandeling.

Er zijn ook kinderen die niet goed verzorgd worden door hun ouders. Ze zijn vaak alleen, moeten zelf hun eten en andere dingen regelen en ze krijgen nooit eens een knuffel of compliment. Deze vorm van kindermishandeling heet verwaarlozing.

Dan heb je ook nog seksueel misbruik. Dat is wanneer volwassenen je willen aaien of strelen maar dat voelt raar en wil je helemaal niet. Ze willen met je vrijen, of je moet naar hen kijken als zij vrijen. Het kan ook zijn dat een volwassene je begluurt of (vaak) foto's van je maakt terwijl jij dat niet leuk vindt. Bijvoorbeeld als je niet veel kleren aan hebt.
Een knuffel krijgen van je vader of moeder kan fijn zijn, maar het mag niet als jij dat niet wilt! Want jij bent de baas over jezelf!


Wie mishandelen kinderen?

Kindermishandeling kan overal gebeuren. Thuis, op school, op de sportclub, enz. Vaak kent het kind die volwassene erg goed, zoals een vader, moeder, oom, tante, goede huisvriend, buurman, leraar... 

De volwassene die een kind mishandelt hoeft er helemaal niet eng uit te zien. Het zijn uiterlijk hele gewone mensen en doen zich vriendelijk voor. Maar ze hebben vaak problemen met geld, ruzie op hun werk of ze drinken veel alcohol.

 
Is het de schuld van het kind?

Kindermishandeling is nooit de schuld van een kind!
Volwassenen die kinderen mishandelen zeggen wel vaak tegen het kind dat het zijn of haar eigen schuld is, maar dat is niet waar. Of ze zeggen dat het heel normaal is wat ze doen. Hiermee krijgen ze macht over het kind. Ze kunnen ook dreigen met dingen zoals het zullen vermoorden van je zusje/broertje als je het aan iemand doorvertelt.

Kinderen die worden mishandeld zijn meestal heel bang of ze schamen zich. Ze praten er daarom vaak met niemand over. Als ze dan ook nog bedreigd worden zeggen ze helemaal niets meer.
Het is heel goed te begrijpen dat ze het daarom niet durven. Maar dit is nou precies wat ze willen met hun machtsspelletjes. Het zou beter zijn als ze het toch zouden zeggen tegen een volwassene die ze vertrouwen of een vriend(in) van school. De last is te groot om in hun eentje te dragen. En met elkaar kan er gekeken worden wat eraan gedaan kan worden.
Iedere ervaringsdeskundige vertelt ons hoe belangrijk het is om wel je mond open te doen!

 

Credits

Copyright © 2018 No Kidding • Built with Concrete5 CMS • Theme by Kevin Tai Sign In