Kleine stappen, grote gevolgen              

De reden dat kindermishandeling nog steeds voorkomt, is doordat mensen kindermishandeling vaak negeren, de andere kant opkijken, of niet weten wat ze kunnen doen. Maar iedereen kan iets doen! Daar hoef je geen superheld voor te zijn. Door iets kleins te doen kun je al een wereld van verschil maken.

Een voorbeeld van een kleine stap met een groot gevolg die jij als scholier zelf kunt doen: even spelen met een mishandeld kind, praten met hem, je lunch delen, een knipoog geven, etc. ervaringsdeskundigen verzekeren ons dat juist zoiets een groot verschil maakt. Kindermishandeling oplossen gaat niet 1,2,3, maar je kunt het kind wel laten weten dat het gezien wordt en dat er mensen te vertrouwen zijn. Dit kan iedereen doen, het kost je niets en het is echt niet veel werk. Ervaringsdeskundigen hebben het nu nog over hun helden van destijds.

Wanneer een kind mishandeld wordt, heeft het de stem van iemand anders nodig. Hiervoor is het belangrijk om het gevoel te laten spreken. Mensen die kindermishandeling signaleren vragen zich vaak af: “Wat zijn de consequenties voor mezelf?”, “Weet ik het wel zeker?” of “Ach, het is alleen maar vandaag…”. Maar het is juist zo belangrijk dat je je niet laat leiden door je eigen angst. Want daardoor zou je niets durven te doen, je moet juist naar je gevoel luisteren. Wanneer je gevoel zegt dat iets niet goed is, dan moet je iets met dat gevoel doen. Alleen dat gevoel uitspreken is al een kleine stap!

Door uit te spreken dat je je ergens zorgen over maakt, zoals: “Dit is wat ik zie”, “Dit geeft mij een rot gevoel” en “Kun je hulp gebruiken?”, kunnen mensen elkaar helpen en kan de mishandeling niet langer genegeerd worden, omdat het hardop wordt uitgesproken. Zo kan iedereen, jong en oud, kleine persoonlijke stappen zetten en zo voor grote gevolgen zorgen.


Credits

Copyright © 2018 No Kidding • Built with Concrete5 CMS • Theme by Kevin Tai Sign In