PAPA/MAMA: ‘IK MÓET WAT VERTELLEN…’

09.19.2018

Kinderen die seksueel zijn misbruikt kunnen daar jarenlang over zwijgen. Daarin speelt, naast andere factoren, mee dat kinderen bang zijn voor de reactie van hun ouders. Op het moment dat zij de woorden “papa/mama, ik móet je wat vertellen…” uit hun mond laten komen, staat de wereld voor het kind even stil en spookt de grote vraag door hun hoofd “hoe zouden mijn ouder reageren?”.

De eerste reactie bij ouders is vaak dat zij enorm schrikken en niet weten hoe ze moeten reageren op de onthulling van hun kind. Dat zorgt voor een reeks van spanningen tussen de ouder(s) en het kind. Vandaar de vraag: “Hoe kunnen ouders het beste omgaan met de onthulling van seksueel misbruik van hun kind?”.

Kinderen voelen zich na hun onthulling vaak niet gezien of gehoord in het handelen van hun ouders. Terwijl juist dat is wat kinderen willen, dat ouders hen simpelweg de steun en liefde bieden waar zij, zeker na het moment van de onthulling, behoefte aan hebben. Hoe eenvoudig dit ook klinkt vanuit het kind, voor de ouders is dit verre van eenvoudig; door de schrik, uit onwetendheid hoe te handelen en vanwege mogelijk eigen leed dat zij dragen.

Essentieel is het creëren van meer inzicht bij ouders in de belevingswereld van hun kind, zodat zij een beter idee krijgen hoe zij hun kind kunnen steunen. Kern daarin is dat ouders hun eigen schrik, boosheid, etc. niet boven die van hun kind stellen. En dat zij erop vertrouwen dat de basis in de relatie met hun kind stevig genoeg is om een crisis als deze op te vangen.

(Bron: “De onthulling van het geheime boek en de verschijning van de olifant in de kamer.” Afstudeerscriptie van Sharissa Bos. Hogeschool Rotterdam, juli 2018)

Credits

Copyright © 2018 No Kidding • Built with Concrete5 CMS • Theme by Kevin Tai Sign In