'Kleine stappen, grote winst'

"Als sleutelkind werd ik ook uitgenodigd bij andere kinderen thuis, waardoor ik zag dat het ook anders kon".(ervaringsdeskundige)

Wanneer men wordt geconfronteerd met kindermishandeling wordt er bijna meteen gezocht naar een oplossing. Een logische reactie maar kindermishandeling is een complex maatschappelijk probleem en directe oplossingen zijn vaak niet te vinden.
Toch hebben volwassenen die zelf als kind zijn mishandeld ons geleerd dat, hoe de situatie ook is, je altijd iets voor een kind kan betekenen.
Een klein gebaar zoals een aai over de bol of een complimentje kan voor een kind al een wereld van verschil betekenen. Ervaringsdeskundigen vertellen ons dat dit de lichtpuntjes waren waarop ze door konden gaan en waarop ze iets van vertrouwen in zichzelf en naar volwassenen toe konden bewaren. Deze positieve ervaringen waren van essentieel belang naast al hun negatieve ervaringen. Zij vormden voor hen de bakens in hun groei naar volwassenwording.
Zo kunnen 'kleine stappen, grote winst' opleveren en kan ieder van ons een held voor een kind zijn!

Mijn buurman als held

" 's Avonds laat stond ik weer eens in de kou voor de flat te wachten tot mijn ouders  thuis kwamen. De buurman kwam aanrijden en vroeg waarom ik zo laat nog buiten stond. Ik zei: "Weet ik niet, ik hoop dat ze straks thuis komen."  De buurman stapte weer in zijn auto en reed weg. Ik dacht dat hij me ging helpen maar tegelijkertijd ook dat hij waarschijnlijk net als iedereen niet meer op zou komen dagen. 
Een tijdje later kwam hij toch terug. Hij stapte uit zijn auto en gaf me een bakje patat en een blikje Cola en zei: "Kom maar in de auto zitten, dan zit je warm. " Ik heb heerlijk in de auto gezeten en alles lekker opgegeten.
Maar het allermooiste is dat deze buurman mij heeft laten zien en voelen dat er ook lieve mensen zijn.
Wanneer ik nu een patatje ruik, komt deze herinnering en het warme gevoel wat het me gaf meteen weer terug.
Deze buurman was en is nog steeds mijn HELD!"  (ervaringsdeskundige)

 

Credits

Copyright © 2018 No Kidding • Built with Concrete5 CMS • Theme by Kevin Tai Sign In